Subinspectorul a bătut zeci de kilometri pe ger năprasnic ori pe caniculă ca să apere frontiera Uniunii Europene de infractori
Fost jurnalist de investigaţii, Minodora Răcnea s-a remarcat prin firea deschisă, directă şi îndrăzneaţă. Avea 25 de ani când a decis să facă o schimbare majoră în carieră. Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi ,promoţia 2000, Minodora Răcnea a decis să se orienteze spre Poliţia de Frontieră în ciuda tuturor avertismentelor primite de la prieteni. „Toţi mi-au zis că-mi va fi greu , că nu este meserie potrivită femeii, dar pentru mine aceasta a fost provocarea cea mai mare. Am fost printre primele femei intrate în sistem şi nu-mi pare rău”, mărturiseşte Minodora Răcnea.
Desemnat şef de tură imediat după angajare, subinspectorul Minodora Răcnea a fost detaşat la Postul Poliţiei de Frontiră Româneşti, pe malul Prutului, la graniţa cu Republica Moldova. 30 de bărbaţi, mulţi grăniceri de carieră, i-au devenit subordonaţi. Prima zi de muncă a fost una dintre cele mai marcante experinţe din viaţa sa. ,,Era în noiembrie 2005 şi era un ger de crăpau pietrele. Pe fâşie erau - 20 de grade Celsius. Abia puteam respira. Trebuia să patrulez alături de colegul meu vreo 12 km pe jos prin zăpada de 40 de centimetri. A fost cumplit şi nimeni nu se aştepta să rezist, nici măcar eu”, adaugă femeia.
Ameninţată de racheţi
Aproape patru ani a bătut graniţa de est a ţări în lung şi-n lat. A dat nas în nas cu racheţii care au ameninţat-o cu moartea, cu contrabandinşti şi transfugi. Viaţa grea de pe fâşie a întărit-o, iar în scurt timp a câştigat respectul colegilor săi. Expusă permanent pericolului, Minodora Răcnea a învăţat să fie ,,bărbată” şi să se descurce în situaţii limită.
De la „întâlnirea” cu mistreţii până la goana după infractori, tânăra a trecut prin toate aceste experienţe f