S-a angajat la Filarmonică încă din studenţie ca maistru de sunet, a fost secretar muzical, iar din 1998 şi până în prezent este director atistic. A concertat pe scene faimoase de peste hotare, dar a ales de fiecare dată să întoarcă în oraşul său natal.
Pasiunea pentru muzică a dobândit-o în liceu, de la doi profesori care i-au călăuzit acest drum în viaţă. Este vorba despre fostul dirijor Gheorghe C. Ionescu şi profesorul de limba română Enciu care aveau un cerc de elevi “pe care îi îndopau cu muzică simfonică la cererea lor”, după cum spune Octavian David.
O parte dintre elevii de la acea vreme s-au apropiat de muzică şi au gândit-o ca pe o meserie, iar pentru alţii a rămas la stadiul de hobby. Octavian David face parte din prima categorie astfel că, după ce a terminat liceul acesta a dorit să dea examen la Conservator.
“Pentru că nu cunoşteam muzica atât de bine pentru a intra la Universitatea Naţională de Muzică am urmat un an şi jumătate Şcoala Populară de Artă”, spune artistul.
Maistru de sunet la Filarmonică
În anul 1957 a intrat la Conservator iar în ultimul an de studenţie s-a angajat ca maistru de sunet la Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploieşti. “Meseria de electronist nu am învăţat-o de la nimeni. Îmi plăcea foarte mult şi am studiat singur atât partea teoretică cât şi cea practică”, spune Octavian David.
În 1970 a dat concurs pentru funcţia de secretar muzical la Filarmonică, post pe care l-a ocupat până în 1998 când a devenit director artistic.
Pe vremuri, sălile de spectacole erau pline
Octavian David îşi aminteşte că Ploieştiul era un oraş de mare cultură alături de Câmpina şi Buzău, unde sălile de spectacole erau mereu pline. “Pe vreme aceea era vechea gardă a Ploieştiului formată din intelectuali. Cu timpul, această educaţie a scăzut şi s-a dat o importanţă din ce în ce mai