După încercări repetate, văduva fostului lider iugoslav Josip Broz Tito, Jovanka Broz, a reuşit să intre în posesia documentelor de identitate ale acestuia - paşaportul şi cartea de identitate. Sursa: Tanjug
De la moartea dictatorului, soţia acestuia nu a deţinut niciun document de-al lui. În mai, anul trecut, Jovanka Broz a rupt pentru prima dată tăcerea şi, într-un interviu acordat cotidianului Politik, a povestit despre schimbările care s-au petrecut în viaţa ei de la pierderea lui Tito, în mai 1980.
Decăderea după Tito
Trăind izolată şi cu foarte puţini bani, doamna Broz a evitat orice contact cu media. La doi ani după decesul lui mareşalului, a fost anunţată că nu poate primi pensie deoarece nu deţinea documentele necesare, iar "Tito nu a fost înregistrat cu venituri salariale".
Recent, Jovanka şi-a obţinut şi certificatul de cetăţenie, la iniţiativa ministrului Muncii, Rasim Ljajic, acelaşi care i-a facilitat şi recuperarea documentelor lui Tito.
Dictatorul longeviv
Fost secretat general al Partidului Comunist din Iugoslavia, Josip Broz Tito a fost cel mai longeviv conducător al Republicii Socialiste Federative Iugoslave, deţinând funcţia de preşedinte de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, până la moartea sa, în 1980.
Dobândind poziţia de mareşal, el a deţinut un rol major în organizarea mişcării anti-fasciste cunoscută sub numele de Partizanii Iugoslaviei, fondarea Cominform-ului, oponenţa făţişă faţă de hegemonia sovietică europeană şi mondială, şi fondarea şi promovarea Mişcării ţărilor nealiniate.