Un număr de 2.109 români au ales în luna iunie să devină participanţi la unul dintre cele 11 fonduri de pensii facultative (Pilonul III) active în prezent pe piaţă, numărul total al participanţilor ajungând la aproape 170.000, potrivit datelor publicate asăzi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Ritmul de creştere al numărului de participanţi este unul extrem de lent având în vedere aşteptările preşedintelui CSSPP, Mircea Oancea, ca până la finele anului numărul celor care aderă la unul dintre fondurile de pensii facultative să atingă aproape 200.000. "Activitatea economică din România a scăzut şi este o perioada foarte grea pentru toate companiile, ce încearcă să-şi reducă costurile. Impactul major a fost din partea corporaţiilor. Componenta retail era oricum una scăzută", a explicat recent pentru "Adevarul" Oancea. În ceea ce priveşte valoarea activelor nete ale celor 11 fonduri de pensii facultative, aceasta a ajuns la finele lunii iunie la 139,8 milioane de lei, în creştere cu 7,58% faţă de luna precedentă.
ING Optim rămâne lider
Fondul ING Optim, administrat de ING Asigurări de Viaţă, rămâne lider pe Pilonul III, atât ca număr de participanţi, cât şi ca valoare a activului net. Astfel, ING Optim număra la finele lunii iunie 44.587 de participanţi şi avea active nete de 36,25 de milioane de lei. Acesta era urmat, atât ca număr de participanţi, dar şi ca valoare a activului net, de BCR Prudent, administrat de BCR Asigurări de Viaţă.