Rezultatele macroeconomice negative de saptamana trecuta, in special cele legate de rata șomajului in SUA și Europa, au afectat negativ așteptarile cu privire la revenirea economiei mondiale, ducand la scaderea prețului petrolului și materiilor prime. Scaderea s-a propagat la nivelul acțiunilor companiilor de exploatare și prelucrare, ducand astfel la declinul piețelor europene.
Cascada a fost in special vizibila la Londra, unde piața de capital este semnificativ corelata cu cea de metale și petrol – cel mai mare impact negativ asupra indicelui FTSE a fost cauzat de companii petroliere (BP, Royal Dutch Shell) și miniere (Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American, Xstrata).
Efecte similare au avut loc și pe piețele din Franfurt, unde ThyssenKrupp și Salzgitter au suferit scaderi de peste 2.8%, și Paris, unde Total și ArcelorMittal au contribuit cel mai mult la scaderea indicelui CAC. Institutul de cercetare Sentix a anunțat ca indicele care urmarește nivelul de incredere a investitorilor din zona euro a scazut in iulie pentru prima data in ultimele patru luni, ajungand la -31.3 de la -27 in iunie. Componenta așteptarilor de viitor a scazut de la 1.25 la -5.5, iar Rezultatele macroeconomice negative de saptamana trecuta, in special cele legate de rata șomajului in SUA și Europa, au afectat negativ așteptarile cu privire la revenirea economiei mondiale, ducand la scaderea prețului petrolului și materiilor prime. Scaderea s-a propagat la nivelul acțiunilor companiilor de exploatare și prelucrare, ducand astfel la declinul piețelor europene.
Cascada a fost in special vizibila la Londra, unde piața de capital este semnificativ corelata cu cea de metale și petrol – cel mai mare impact negativ asupra indicelui FTSE a fost cauzat de companii petroliere (BP, Royal Dutch Shell) și miniere (Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American, Xstrata). @N_P