Pe fondul deprecierii dolarului american, moneda de referinta la nivel international, aurul ramane cea mai profitabila investitie pe termen lung.
Avand in vedere criza economica, schimbarea rapida a valorilor diverselor monede internationale si dorinta unor state puternice, precum China, de a renunta la dolar drept moneda pentru rezerve, aurul este un refugiu sigur pentru pastrarea averilor, sunt de parere specialistii de la Erste, actionarul majoritar al BCR.
In Romania, pretul de referinta pentru gramul de aur, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, se invarte, in prezent, in jurul valorii de 90 de lei, sub varfurile de peste 100 de lei, din lunile februarie - martie. Cresterea este, insa, semnificativa fata de nivelul anului 2007, cand un gram de aur costa, in medie, 55 de lei.
La nivel international, pretul aurului a crescut cu 7 procente in dolari si 8 procente in euro, in 2009, pana acum. Pretul mediu pe anul trecut a fost de 872 de dolari pe uncie (28,3 grame), cu 25% mai ridicat decat nivelul din 2007, cand o uncie costa 650 de dolari. Incepand din 2001, aurul s-a apreciat constant, cu aproximativ 16 procente anual.
In prezent, o uncie de aur se tranzactioneaza la 950 de dolari, iar, pana la sfarsitul anului, analistii Erste sunt de parere ca pretul va trece de 1.000 de dolari/uncie.
Unul dintre motivele pentru care pretul aurului continua sa creasca este si cantitatea limitata de aur existenta. Dolarii, de exemplu, pot fi tipariti la nevoie, ceea ce le scade valoarea. In schimb, nimeni nu a reusit sa produca aur, inca, de aici si valoarea sa.
La ce foloseste aurul?
In general, cand ne gandim la aur, ne gandim automat la bijuterii, o piata in scadere, din cauza crizei economice.
Insa aurul are multe alte intrebuintari, fiind folosit la constructia satelitilor, in i