În timp ce recesiunea din statele în dezvoltare se va sfârşi în 2009, pentru ţările puternic industrializate prognozele sunt mai pesimiste. Capitalizarea burselor din ţările aflate în dezvoltare a crescut rapid în comparaţie cu cea din statele puternic industrializate. Un număr de 22 de state incluse în categoria „emergente“ deţin împreună 24% din capitalizarea bursieră mondială, faţă de numai 18%, cât însumau la începutul acestui an.
Valoarea totală a acţiunilor listate la bursele din China a depăşit la 1 iulie 3.000 de miliarde de dolari pentru prima dată din luna august a anului trecut, după ce la începutul acestui an scăzuse la 1.800 de miliarde de dolari. Semnalele de redresare a economiilor emergente au convins investitorii să-şi plaseze capitalul pe aceste pieţe.
Indicii bursieri au avansat rapid în 2009, de la Sao Paulo la Shanghai, după ce dobânzile de politică monetară au fost reduse şi au fost puse în aplicare programe de sprijin a economiilor orientate în principal spre exporturi. Indicele MSCI al pieţelor emergente a crescut cu 35%, în timp ce acelaşi indice calculat pentru statele dezvoltate a avansat doar cu 2,9%.
„Toţi investitorii încearcă să prindă trenul“, spune administratorul unui fond de 11 miliarde de dolari, specializat în plasamente pe pieţele emergente.
„Sunt oportunităţi de plasamente la care profiturile depăşesc pentru moment ceea ce se poate obţine pe pieţele occidentale“, explică el. Rata de dezvoltare în acest an a economiilor emergente va fi de 1,6%, pentru ca în 2010 să atingă 4%, prognozează FMI în ultimul său raport. Statele puternic industrializate vor înregistra o scădere de 3,8% în 2009 şi creştere zero în 2010.
Investiţiile în fondurile ce deţin acţiuni ale companiilor din statele emergente au atins cifra record de 26,5 miliarde de dolari în cel de-al doilea