Agricultorii pot duce grâul în silozuri autorizate şi primesc certificate de depozit. Le depun la bancă, de unde se împrumută şi pun gaj producţia agricolă. „Aşteptăm de zece ani povestea aceasta“, spun fermierii, în timp ce bancherii susţin că nu e exclus ca guvernul să impună şi uşoare scăderi ale dobânzilor pentru agricultori.
După programul „Prima casă“ a apărut şi „Prima recoltă“. Executivul a emis un act normativ care spune că agricultorii pot garanta creditele de la bănci chiar cu producţia agricolă obţinută. Fermierul va depozita recolta la silozuri autorizate, de unde va obţine un certificat de depozit. „Înarmat“ cu certificatul respectiv, agricultorul va merge la bancă, unde poate să contracteze un împrumut şi să depună garanţii doar cu acel document emis de depozitar. „Banca îşi ia măsuri de siguranţă şi va garanta doar 70-80% din credit cu aceste certificate de depozit. Producătorul agricol va trebui să plătească şi prestările de servicii către depozitar şi trebuie să ia în calcul şi aceste costuri“, a precizat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, Constantin Cucu. El a mai spus că sunt suficiente silozuri în Dolj care au capacitatea să depoziteze producţia de anul acesta şi nu numai.
Creditul fără garanţie e ca banca fără dobândă
De la teorie la practică este o cale foarte lungă, cred agricultorii doljeni. Mihai Anghel, un fermier care cultivă printre cele mai mari suprafeţe din ţară (25.000 de hectare în Dolj şi Olt), spune că agricultorii sperau de mult timp să primească anumite credite bancare pe bază de certificat de depozit. „Aşteptăm de zece ani măsura aceasta. Aşa este şi în SUA. Fermierul duce grâul în depozit şi banii la bancă. Prin această măsură, certificatul de depozit, care este un titlu de valoare, se depune la bancă, iar agricultorul primeşte creditul. Băncile ar tre