În Craiova, numărul cazurilor de tamponări zilnice care ajungeau la poliţie a fost diminuat considerabil „Din fericire pentru noi, numărul incidentelor minore din trafic în urmă cărora şoferii ajung la poliţie a scăzut considerabil. În timp ce înainte aveam şi 40 de tamponări zilnic de care trebuia să se ocupe Rutiera, acum numărul lor nu a depăşit cinci. Este un lucru extraordinar pentru noi pentru că ne uşurează foarte mult munca. Acum ne putem concentra mult mai bine asupra celorlaltor probleme ale traficului rutier cu care ne confruntăm zilnic”, a declarat şeful Biroului Siguranţa Circulaţiei pentru Mediul Urban, subcomisarul Emil Zuican.
Volumul de muncă de care sunt scutiţi agenţii poliţiei rutiere va trece în schimb în responsabilitatea asiuratorilor. Şoferii care, în urma unei tamponări, se înţeleg şi completează formularele de constatare amiabilă trebuie să se prezinte acum direct la compania de asigurări a părţii responsabile pentru producerea accidentului, unde agentul de asigurări are obligaţia să efectueze constatările avariilor.
Aceasta nu este singura responsabilitate a celor de la asigurări, care se vor ocupa şi de eliberarea documentului de introducere în reparaţie a vehiculului, să stabilească vinovăţia şi să deschidă dosar de daună. Pe de altă parte, dacă şoferii automobilelor implicate în incidentele rutiere nu cad de acord asupra circumstanţelor accidentului, singura instituţie care poate prelua cazul lor este Poliţie Rutieră.
Condiţiile care trebuie întrunite pentru cei doi şîferi implicaţi într-o tamponare rutieră pentru a putea recurge la noua metodă a constatării amiabile sunt următoarele:
- proprietarii automobilelor să deţină RCA valabil la data producerii accidentului
- evenimentul rutier să fi avut loc pe teritoriul României
- nici o infracţiune prevăzută de Codul Rutier să nu