Aurul ramane singura investitie profitabila pe termen lung, fiind un "plasament de prima clasa" atat in situatii de inflatie ridicata, cat si de deflatie, afirma analistii Erste Group, actionarul majoritar al BCR.
Ei recomanda aurul drept un refugiu sigur pentru pastrarea averilor in perioada de criza economica, intarind suita de evaluari internationale care sustin interesul crescand al investitorilor fata de metalul galben.
Erste estimeaza ca pretul unciei (31,1 grame) va atinge pragul de 1.000 de dolari americani in acest an, iar pe termen mai lung ar putea urca pana la 2.300 de dolari, in conditiile in care este de asteptat ca trendul de crestere a cererii sa se mentina, in timp ce productia scade.
In prezent, pretul se situeaza sub 950 de dolari pe uncie. De la inceputul acestui an pretul a urcat cu 11,1% in euro, respectiv cu 7,7% in dolari.
Chiar daca in ultimele decenii aurul nu s-a dovedit a fi o investitie cu randamente atractive, in actuala conjunctura de incertitudine profunda privind amploarea si durata recesiunii analistii si consultantii de private banking il recomanda calduros drept o varianta sigura de rezerva.
Avand in vedere cat de scazute sunt dobanzile internationale la euro si dolar, aurul nu are rival cel putin deocamdata.
Austriecii nu au stat pe ganduri si au cumparat numai anul trecut aproape 23 de tone de aur, adica de peste 10 ori mai mult decat in 2007, analistii "citind" in acest comportament temeri solide privind o eventuala crestere a inflatiei.
In Romania, pretul aurului calculat de Banca Nationala a revenit saptamana trecuta deasupra pragului de 90 de lei pe gram, insa ramane la distanta fata de varfurile de peste 100 de lei inregistrate in februarie - martie.
Pe piata locala nu exista un mecanism de tranzactionare transparent. Dintre banci, doar BCR ofera zilnic preturi de cumparare