Cele mai dezvoltate tari din lume, membre ale G8, vor infiinta un program de "securitate alimentara", acordand peste 12 miliarde de dolari pentru dezvoltarea agriculturii, pe o perioada de trei ani.
Acest program va marca trecerea de la strategia de a dona, pur si simplu, alimente tarilor foarte sarace, la una de dezvoltare durabila, pe termen lung, ce va ajuta acesta tari sa se sustina singure, la un moment dat.
Cele mai mari sume vor veni din partea Statelor Unite si a Japoniei, fiecare cu cate 3 - 4 miliarde de dolari. Restul sumei va proveni din partea Europei si Canadei.
Potrivit unui proiect al G8, obtinut de Financial Times, inainte de summit-ul ce va incepe miercuri, liderii tarilor dezvoltate vor incerca sa "schimbe tendinta de scadere a sprijinului oficial acordat pentru finantarea agriculturii".
"Efectul combinat al investitiilor scazute in agricultura si securitatea alimentara, preturile in crestere si criza economica au condus la foamete. Securitatea alimentara este strans legata de cresterea economica, progresul social si stabilitatea politica", se arata in document.
"Pentru o perioada prea indelungata, masura noastra de combatere a foametei a fost sa trimitem alimente de urgenta, in momentele de criza grava. Acest lucru salveaza vieti, dar nu elimina cauzele de baza ale foametei. Este, in cel mai bun caz, o reparatie pe termen scurt", a declarat secretarul de stat american, Hillary Clinton.
Se estimeaza ca Washington-ul cheltuie de 20 de ori mai multi bani pe donarea alimentelor, decat pe programe de termen lung pentru cresterea productiei de alimente in Africa.
Din cauza impactului crizei economice asupra preturilor alimentelor, peste un miliard de oameni sufera de foamete "cronica". Avand in vedere scaderea volumului de ajutoare trimise in tarile din lumea a treia, al