Protestatarii din regiunea chineza Xinjiang au reusit sa isi transmita mesajul dincolo de granitele tarii in ciuda restrictilor si a cenzurii impuse de guvernanti.
Ca si in cazul revoltelor din Chisinau si Teheran, chinezii au putut sa arate lumii intregi violentele din regiunea Xinjiang folosind Youtube, Twitter si Flickr, reusind astfel sa sparga sistemele de cenzura de pe internet, transmite AFP.
Autoritatile chineze au blocat in cele din urma accesul la orice clip, fotografie sau articol care avea legatura cu violentele din orasul Urumqi. Totusi, imaginile surprinse in timpul revoltelor au fost transmise in continuare de cei aflati in afara tarii.
Un profesor universitar american pare sa fie primul care a anuntat pe Twitter, ca la Xinjiang au loc proteste de amploare. El a transmis mesajul cu cateva ore inainte ca media sa anunte tensiunile din regiune. Barbatul a scris ca drumurile au fost blocate de forte de securitate, apoi ca localnicii nu mai pot da telefoane sau scrie sms-uri.
Televiziunea chineza de stat a transmis primele imagini din Urumqi la 12 ore dupa aparitia informatiilor pe internet.
Beijingul a atribuit declansarea revoltelor dizidentei uigure, care i-ar fi indemnat pe uigurii locali sa-i atace pe membri ai etniei Han, chinezi de origine.
140 de oameni au murit si peste 800 au fost raniti in timpul manifestatiilor de duminica, din capitala regiunii chineze Xinjiang. Fortele de ordine au intervenit si au arestat sute de participanti.
Protestatarii din regiunea chineza Xinjiang au reusit sa isi transmita mesajul dincolo de granitele tarii in ciuda restrictilor si a cenzurii impuse de guvernanti.
Ca si in cazul revoltelor din Chisinau si Teheran, chinezii au putut sa arate lumii intregi violentele din regiunea Xinjiang folosind Youtube, Twitter si Fl