Observatorii internationali asteapta lucruri mari si spectaculoase de la intalnirea dintre presedintii american si rus de azi, de la Moscova.
"Resetarea relatiilor", "Marele test al politicii externe americane", "De la razboiul rece la prietenie", titlurile editorialelor din marile publicatii americane releva credinta analistilor de politica externa ca intalnirea de gradul zero de la Moscova va deschide o noua era a relatiilor bilaterale ruso-americane si va reprezenta atat o rupere de trecut, cat si o evolutie pozitiva pentru SUA in ambitiile sale externe.
Singurul care se intreaba retoric ce isi doresc totusi rusii de la aceasta intalnire este New York Times.
Potrivit declaratiilor oficiale, pe langa scopurile diplomatice evidente de "incalzire" a relatiilor bilaterale si cele comerciale de reluare a comertului, la Moscova trebuie sa se ajunga la o intelegere cu privire la reducerea arsenalului de focoase nucleare.
In ianuarie, cand a preluat presedintia, Barack Obama a semnalat ca doreste sa imbunatateasca relatiile cu Rusia - o "resetare" a acestora, o reasezare dupa discutii si negocieri de pe pozitii egale.
Pentru americani, amplasarea elementelor scutului antiracheta in Europa si principiul extinderii NATO sunt doua subiecte fierbinti, pe care le-ar dori transate cu Rusia intr-un fel care sa avantajeze, desigur, America. Mai sunt si alte probleme presante pentru America - cum ar fi Afganistanul si Iranul. In toate aceste chestiuni si multe altele, americanii nu dau semne ca vor sa isi nuanteze, in urma negocierilor, pozitiile.
Din acest punct de vedere, politica externa a lui Obama, oricat de multe ar fi promis presedintele la inceputul mandatului, nu se indeparteaza prea mult de cea a predecesorilor sai, blocati la randul lor pe niste pozitii imobile.
Washingtonul continua sa