Numărul posturilor scoase pe piaţa muncii s-a redus cu peste 50% faţă de anul trecut, dar candidaţii sunt mai numeroşi. Pe fondul crizei, angajatorii au scăzut lefurile de început. Sursa: Arhiva EVZ
Salarii mai mici şi candidaţi mai performanţi, gata să muncească mult cu pretenţii reduse - criza a întors piaţa muncii în favoarea angajatorilor. Dacă în 2008, companiile se plângeau de un deficit al forţei de muncă şi ajunseseră să-şi dorească un contingent mai mare de străini, acum necesarul a scăzut la aproape o treime.
3.000 de CV-uri pentru un job de agent de vânzări
Odată cu valul de disponibilizări, numărul candidaţilor a crescut considerabil - în unele cazuri, CV-urile livrate sunt de zece ori mai numeroase faţă de anul trecut, iar un singur post poate atrage peste 1.000 de candidaţi, spun specialiştii în recrutări. „Pentru un job de agent de vânzări în Braşov, am avut şi 3.000 de CV-uri”, afirmă Vivien Untaru, general manager al firmei de recrutare VON Consulting. În plus, site-urile de profil aproape şi-au dublat numărul de membri. „Avem o crestere cu 261,11% a interesului candidaţilor pentru ofertele de locuri de muncă publicate în 2009”, arată o analiză Bestjobs privitoare la primele cinci luni ale anului.
Candidaţi mai prezentabili, presaţi de ratele la bănci
Concurenţa acerbă a adus îmbunătăţiri vizibile în comportamentul celor care-şi caută un loc de muncă. „Înainte, din zece interviuri programate, dacă se prezentau şase-şapte candidaţi. Acum vin toţi, într-o ţinută adecvată şi se străduiesc mult mai mult să se vândă”, spune Vivien Untaru. Sunt angajatori care nici nu trebuie să-i caute pe muncitori, pentru că vin ei singuri şi le bat la uşă.
Pentru potenţialii angajaţi, perioada este mai degrabă nefastă - salariile încep de la sume cu 10% până la 50% mai scăzute faţă de anul trecu