De Sfantul Ilie, Fundatia Calea Victoriei lanseaza o noua invitatie: etnologul Laura Jiga Iliescu le va povesti celor interesati cum incercau taranii odinioara sa inteleaga si sa imblinzeasca fenomenele naturale, la atelierul Despre Sfantul Ilie, solomonari si paparude - alt fel de meteorologie.
Fulgere, traznete, tunete, ruperi de nori, grindina, ploi repezi si scurte sau molcome si fara de sfarsit, zgomote si apa venite de sus, ori, dimpotriva, arsita, aer uscat, pamant crapat si seceta. Fenomene explicate astazi, cel putin pana la un punct, de stiintele moderne.
Mai demult, pe vremea in care oamenii inca nu se alienasera ci erau parte integranta a naturii, ei dadeau alte intelesuri intamplarilor meteorologice, legandu-le adesea de personaje stranii si misterioase, zdrentarosi solomonari calare pe nori sau Sfantul Ilie in carul de foc, fiecare cu un intreg dosar imaginar si narativ prin care se exprimau credinte populare ce reglementau comportamentul uman fata de natura si semeni. Iar daca era seceta prea mare, ritualuri de invocare a ploii incercau sa controleze norii, fara pretentia de a-i stapani.
Puteti afla mai multe intr-o discutie legata de modificarile de perceptie a relatiei noastre cu natura, aduse nu doar de descoperirile stiinifice ci si de cele de mentalitate si situare a locului nostru in univers.
Data: 20 iulie, ora 19:00 .
Taxa: 30 ron-adulti / 25 ron-elevi, studenti
Inscrieri la: contact@victoriei.ro. De Sfantul Ilie, Fundatia Calea Victoriei lanseaza o noua invitatie: etnologul Laura Jiga Iliescu le va povesti celor interesati cum incercau taranii odinioara sa inteleaga si sa imblinzeasca fenomenele naturale, la atelierul Despre Sfantul Ilie, solomonari si paparude - alt fel de meteorologie.
Fulgere, traznete, tunete, ruperi de nori, grindina, ploi repezi si scurte sau molcome