Pe lângă avansul minim necesar de 3.000 de euro, la un credit de 60.000, clienţii vor fi nevoiţi să mai scoată din buzunar încă pe-atât. Sursa: Shutterstock
Pentru a accesa un împrumut ipotecar cu garanţia statului, în cadrul programului „Prima casă”, suma minimă necesară solicitantului de credit este de aproape 6.000 de euro. Aceasta cuprinde avansul minim de 3.000 de euro, respectiv 5% din valoarea imobilului, dar şi costurile notariale, de acordare a creditului sau depozitul de garantare.
În primul rând, clientul trebuie să aibă trei rate de credit în avans, aşanumitele „rate de dobândă”, care vor fi virate într-un cont de garanţii constituit la banca finanţatoare, se arată într-o analiză a revistei „Capital”. Rolul depozitului este acela de „stoc-tampon” între momentul intrării clientului în incapacitate de plată şi executarea garanţiei statului. Această sumă, ce se ridică în general la circa 1.000 de euro, nu poate fi catalogată totuşi ca un cost suplimentar, pentru că banii vor fi recuperaţi în timp de client.
Creditele în euro, mai avantajoase
În plus sunt comisioanele percepute pentru raportul imobiliar de evaluare, costurile notariale, de garantare, dar şi cele cu asigurările de viaţă şi de imobil, astfel că ajungem la costuri cumulate de 2.000-2.500 de euro. Deşi dobânzile la creditele în lei au fost reduse semnificativ pentru programul „Prima casă”, împrumuturile în valută sunt mai avantajoase pentru clienţi.
Astfel, o familie cu venituri lunare nete de 700 de euro poate primi 47.000 euro dacă cere credit în valută şi doar 37.000 de euro, la finanţarea în lei, deşi gradul de îndatorare ar putea fi mai mare la creditele în lei. Dobânda lunară la creditul în euro va fi de 275 euro, iar la cel în lei de 330 euro echivalent, la rate ale dobânzii de 5%, respectiv de 10%.
COSTURI @N_P