Uleiurile esentiale se folosesc atat in medicina naturista cat si in cosmetica pentru proprietatile lor curative. Sunt foarte concentrate si, atunci cand nu sunt administrate corect, ele pot dauna grav sanatatii.
Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata nediluate pe piele. Pot provoca chiar arsuri. Mai mult, sunt absorbite rapid, iar supradozele sunt resimtite imediat de organism. Tocmai de aceea, uleiurile esentiale nu vor fi asezate la-ndemana copiilor, iar modul lor de utilizare va fi unul corespunzator informeaza Continuare.
Pot fi adaugate in apa in care faceti baie, dar nu mai mult de 10 sau 20 de picaturi. La dus, se folosesc prin spalarea cu prosopul inmuiat in apa in care s-au diluat cateva picaturi de ulei esential. Veti acorda o atentie sporita zonelor cu probleme.
Pot fi aplicate sub forma de comprese reci, care acopera zona afectata timp de 20 de minute. Lumanarile aromate sunt si ele folosite in aromaterapie, dar camera va fi aerisita corespunzator, pentru ca mirosul sa nu devina suparator.
Pentru un efect imediat, inhalarile sunt si ele eficiente. Dupa doar cateva minute, asezati compresa pe frunte si repetati procedura dupa ce prosopul s-a uscat.
Pentru masaj, uleiul esential se amesteca in lotiunea de corp, intr-o cantitate mica insa, pentru a evita iritatiile. Pentru ingrijirea parului, doar 10 picaturi de ulei esential pot fi adaugate in 30 de ml de sampon.
Pentru ingrijirea fetei, se adauga 10 picaturi de ulei in 30 de ml de crema sau tonicul zilnic, care nu contine insa alcool.
Contraindicatii si precautii
Uleiurile esentiale nu se folosesc direct in nas, ochi sau urechi. Dupa folosire, spalati mainile in abundenta cu sapun. Manusile chirurgicale sunt un bun scut impotriva actiunii nocive si rapide a uleiurilor esentiale.
Nu sunt pentru uz