Dupa ton si atitudine iti dai seama ca ceva nu este in regula, nici nu e nevoie sa mai asculti ce iti spune cel din fata ta. Este clar, ti se fac reprosuri iar acuzele suiera in jurul tau, gata-gata sa te nimereasca. Acesta este momentul in care trebuie sa stii cum sa reactionezi pentru a nu suferi "rani mortale".
Mai ales ca, zilnic, ne confruntam cu totii cu astfel de situatii si chiar daca este normal ca in primul moment sa fim tentati sa respingem toate acuzatiile fara sa reflectam nicio secunda la ceea ce s-a intamplat, (pentru ca noi suntem perfecti si nu gresim niciodata, nu-i asa?), cel mai bine este sa facem exact pe dos, adica sa tacem si sa ascultam cu atentie ceea ce ni se reproseaza, ne sfatuieste scriitoarea Gretchen Rubin.
Motivul? In primul rand pentru ca poate fi vorba doar despre o simpla neintelegere ce poate fi descalcita imediat si fara scandal.
Daca nu, inseamna ca adevarul este fie de partea lui, fie de partea ta, fie undeva la mijloc iar asta trebuie dovedit. Dar daca nu asculti cu atentie ce spune celalalt, nu vei putea gasi argumentele de care ai nevoie.
Nu fi defensiv fara motiv
Nu este bine insa nici sa adopti o atitudine prea defensiva, asa cum procedeaza multi, in special in fata sefului, crezand ca daca isi pun imediat cenusa in cap vor da bine in fata lui. Dimpotriva, acesta va ramane cu impresia ca ai facut inca o prostie, care se adauga la cea de ieri si la cele anterioare, iar acest lucru nu iti va fi deloc benefic pe termen lung.
Pe de alta parte, incearca sa nu escaladezi inutil conflictul. Nu te indeparta de la subiectul aflat in disputa daca simti ca lucrurile nu ies cum ti-ai dori. Daca sotul iti reproseaza ca nu stii sa gatesti o friptura comestibila, mai bine cumpara o carte de bucate in loc sa ii reamintesti ca nici el nu pune aspiratorul in toate colturi