Săptămâna trecută, vineri, 26 iunie, România a sărbătorit ziua drapelului naţional. Plimbându-mă prin Bucureşti, am constatat cu mâhnire că reglementările în vigoare nu sunt respectate: drapelul naţional este fie aşezat într-o poziţie necorespunzătoare, fie este rupt şi murdar.
Conform art. 8 din legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, în situaţia în care odată cu drapelul României se arborează şi unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel:
a) când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va aşeza în stânga, privind drapelele din faţă;
b) când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul drapelelor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este par, drapelul României va fi aşezat în stânga drapelului împreună cu care ocupă centrul, privind drapelele din faţă.
Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale şi vor fi amplasate la acelaşi nivel.
Drapelele sunt aşezate în ordine alfabetică, folosind denumirea ţării în limba engleză.
Drapelul Uniunii Europene este aşezat la dreapta drapelului României.
Arborarea drapelului României în stare necorespunzătoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Săptămâna trecută, vineri, 26 iunie, România a sărbătorit ziua drapelului naţional. Plimbându-mă prin Bucureşti, am constatat cu mâhnire că reglementările în vigoare nu sunt respectate: drapelul naţional este fie aşezat într-o poziţie necorespunzătoare, fie este rupt şi murdar.
Conform art. 8 din legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu s