Romanii au mutat la banci straine depozite in valoare de 1,3 miliarde de lei (350 de milioane de euro) in octombrie anul trecut, cand pe plan local au aparut zvonuri privind iminenta intrare in faliment a unei banci importante, arata Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat de BNR.
In special clientii cu depozite de valoare mare - peste 100.000 de euro - au reactionat cel mai puternic, iar lipsa de incredere in bancile locale a durat aproximativ 3 luni.
"In asemenea momente comportamentul clientului devine irational si este bine sa fii pregatit. Toate bancile s-au confruntat atunci cu probleme. Cei care au avut o lichiditate buna si au platit imediat depozitele au trecut mai usor peste probleme", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Depozitele de mare valoare sunt concentrate la bancile mari - categorie in care BNR include jucatorii cu o cota de piata in functie de active de cel putin 5%. Aproape un sfert din volumul total al depozitelor atrase de bancile de talie mare de la clientii individuali este concentrat de plasamentele de peste 100.000 de euro, desi ca numar acestea reprezinta doar 0,1% din conturile de depozit.
In aceste conditii, bancile de talie mare, care concentreaza majoritatea depozitelor de valoare ridicata, au fost lovite mai puternic de panica deponentilor din octombrie anul trecut. "Oarecum contraintuitiv, bancile mari au inregistrat cele mai mare iesiri de depozite - in unele cazuri aceste iesiri au fost importante nu doar ca suma absoluta, ci si ca procent din propriul portofoliu", consemneaza BNR.
Dumitru spune ca in final clientii au fost cei care au pierdut, intrucat la retragerea depozitelor inainte de termen se pierde dobanda acumulata, iar banca retine un comision de retragere a numerarului.
"Cei care si-au retras depozitele au revenit peste cateva saptamani si au facut licitati