Dan Ostahie, proprietarul celui mai mare retailer electroiT din Romania, a inceput afacerile in 1991, imediat dupa terminarea facultatii, importand televizoare second hand din Elvetia.
Pentru inceput i-au trebuit 10.000 de dolari, imprumutati de la banca si pentru care a pus gaj casa parintilor, iar dupa aproape 19 ani detine un grup care ruleaza afaceri in piata electrocasnicelor, creditelor de consum, real estate si retail de automobile.
Firmele din grupul Altex au inregistrat anul trecut vanzari de peste 450 de milioane de euro, potrivit estimarilor Ziarului Financiar.
Grupul, si in principal retailerul Altex, au trecut in ultima jumatate de an prin transformari pentru adaptarea la mediul de busines actual.
"Mai avem de terminat cu finisajele, dupa ce am reasezat compania. E dificil sa iei un «mastodont» cu afaceri atat de mari si sa-l ajustezi", a spus Ostahie.
Primul mare pas in transformarea core-businessului Altex a fost luat la finalul anului trecut si s-a concretizat in inchiderea magazinului emblema Media Galaxy Unirii, urmata de relocarea sau redimensionarea unor alte unitati din tara si chiar transformarea lor in magazine Altex. "In ianuarie, cand am scos din priza MG de la Unirea, a fost soc pe piata. Pierdeam bani acolo. La vremea respectiva eram tentati sa ramanem in magazinul Unirea cu Media Galaxy, dar contextul actual al pietei arata ca inchiderea a fost decizia corecta", a spus Ostahie.
Business cerut de piata: televizoarele second hand
Businessul a fost derivat dintr-o afacere inceputa in familie, cu bani imprumutati de la banca, si a fost bazat pe o piata care ducea o lipsa acuta de electronice si electrocasnice, majoritatea de productie interna la acea vreme.
"Ideea nu trebuia sa vina din nicio parte. Asta era sportul national, iar televizoarele reprezentau o nevoie. Televizoarele color nu exis