Plăţile între companii au ajuns să se facă şi cu întârzieri de aproape un an. Blocajul financiar, la care statul contribuie din plin, are mici şanse să fie rezolvat prin măsurile anunţate de relansare a creditării. Distribuitorii de produse IT au uitat deja perioada în care încasau banii pentru marfa livrată într-o săptămână de la micii retaileri şi într-o lună şi jumătate de la hipermarketuri. Acum, termenele de plată au fost majorate cu 30 de zile, p
Plăţile între companii au ajuns să se facă şi cu întârzieri de aproape un an. Blocajul financiar, la care statul contribuie din plin, are mici şanse să fie rezolvat prin măsurile anunţate de relansare a creditării.
Distribuitorii de produse IT au uitat deja perioada în care încasau banii pentru marfa livrată într-o săptămână de la micii retaileri şi într-o lună şi jumătate de la hipermarketuri. Acum, termenele de plată au fost majorate cu 30 de zile, potrivit directorului general al Asesoft Distribution, Iulian Stanciu. Problemele din domeniul său par însă floare la ureche pentru companiile din sectorul distribuţiei de medicamente.
Pe lanţul producători - distribuitori - farmacii - spitale s-a ajuns chiar la plăţi efectuate cu întârziere de 290 de zile şi la sistarea comenzilor la furnizorii din străinătate. Statul, care datorează companiilor din domeniu sute de milioane de euro (circa 10.000 miliarde de lei vechi), dar popreşte conturi pentru plăţi de TVA întârziate câteva zile, este unul dintre generatorii blocajului. Problema se extinde şi în sistemul bancar, unde distribuitorii de medicamente au împrumutat peste 500 de milioane de euro şi au dificultăţi de rambursare.
În întreaga economie, numărul incidentelor de plată s-a triplat în primele două luni ale anului faţă de ultimul trimestru din 2008, potrivit companiei de analiză financiară şi rating Coface, începând să scadă abia din ma