Cel mai important eveniment chinologic utilitar din întreaga lume s-a încheiat ieri, în Cetatea Băniei.
Timp de patru zile, cei mai abili câini de pe glob, selecţionaţi din Japonia şi până în Austria, din Cehia până în Suedia, au concurat pentru titlul de campion mondial. Simultan, s-au desfăşurat toate probele stabilite: căutare-salvare de sub dărâmături, căutarea persoanelor dispărute din zone accidentate, căutarea persoanelor dispărute în zonă de câmpie - proba de urmă, salvarea din apă, testele de obedienţă şi dexteritate.
Proba apei, un spectacol
Patru zile de alergat de la un teren la altul, sub soarele nemilos care şi-a făcut datoria în sud. Cea mai interesantă probă a fost, spun, la final, organizatori şi spectatori deopotrivă, cea de la Preajba, destinată salvării din apă. Doar trei echipe s-au înscris la testul introdus recent pe lista competenţelor chinologice de către IRO (Federaţia Internaţională a Câinilor de Salvare) şi numai două au trecut examenul.
„A fost de departe cel mai frumos spectacol. De altfel, toţi ceilalţi participanţi s-au grăbit să termine probele lor pentru a fi prezenţi, la ora 14.00, la Preajba. Câinii au avut de trecut câteva teste: 1.000 de metri înot, apoi salvarea unei victime căzute în apă, după aceea o victimă care plutea, iar animalul trebuia s-o prindă de mână, fără s-o muşte, şi să o ducă la mal. În altă situaţie, victima se zbătea la aproximativ 50 de metri de mal şi câinele trebuia să-i ducă un ham de care să se agaţe“, povesteşte sergentul major Ciprian Georgescu, unul dintre organizatori. Proba de salvare din apă a fost organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi coordonată de locotenent Radu Marius.
Ultima zi
A XV-a ediţie a Campionatului Mondial al Câinilor de Salvare s-a încheiat. Liviu Ionescu, preşedintele Centrului de Educare Can