» Dupa ce au provocat cateva luni de euforie la burse, speculatorii s-au retras din piete, iar volumele de tranzactionare scad in asteptarea raportarilor pentru trimestrul al doilea al anului.
» Tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea se poate face mult mai transparent ca pana acum, prin SSIF-uri, daca proiectul Asociatiei Brokerilor va primi avizul CNVM.
Dupa ce a bifat o revenire spectaculoasa in ultimele 3 luni, bursa pare sa fi iesit din vizorul speculatorilor, cei care au miscat cu preponderenta cotatiile in ultima vreme. Dovada, revenirea sedintelor de tranzactionare cu volume putin peste un milion de euro la BVB, o veste proasta pentru brokeri care traiesc, totusi, din rulaje. Raliul consumat recent are nevoie de o gura de oxigen, pe care numai o sesiune de raportari financiare de exceptie o poate oferi. Ne temem insa ca nu va fi cazul in trimestrul al doilea al anului; companiile romanesti gafaie tot mai sonor in ultima vreme, astfel incat a fost nevoie de o amanare masiva la plata obligatiilor catre stat, pentru 6 luni, decisa de Guvern saptamana trecuta. Scaderea volumelor anunta deci o previzibila retragere a cotatiilor pe termen scurt-mediu dupa marcari discrete de profit.
Revenirea pretului petrolului spre 70 dolari/baril nu reprezinta o veste buna pentru economia globala, deja slabita. Programele ample de tiparire de bani derulate, in ultima vreme, cu agresivitate in SUA, Marea Britanie, Japonia etc. pot duce la o explozie a inflatiei la primele semne ca economia isi revine. Iar cum banii de hartie nu mai sunt priviti cu mare incredere dupa operatiunile Bancilor Centrale, putem asista, in curand, la o noua isterie pe bursele de marfuri si la revenirea discursului privind sfarsitul apropiat al petrolului. Un scenariu nu lipsit de substanta, avand in vedere ca cele mai multe state petroliere si-au atins dej