Brokerii sunt de parere ca o noua scadere a preturilor actiunilor ar putea trezi interesul investitorilor pentru piata locala de capital, in special al speculatorilor, iar in lipsa unor evenimente de marca, Bursa se va corela strans cu principalele piete externe care in prezent urmeaza un trend descendent.
Nu sunt asteptate surprize pe perioada raportarilor financiare, insa acestea vor aduce in piata un impuls de moment, in special pe societatile din sectorul farmaceutic.
"Volumele cu siguranta ar incepe sa creasca odata cu scaderea preturilor, iar speculatorii ar fi printre primii care ar aprecia o corectie a pietei. Sunt multi care spera sa repete figura din primavara, in care piata a crescut spectaculos, iar pe fondul intrarii speculatorilor in piata lichiditatea va creste cu siguranta. Deocamdata vedem o evolutie in stagnare, fara amplitudini mari de preturi, si pot spune ca am revenit la perioadele de vara tipic romanesti, cu tranzactii de abia un milion de euro pe sedinta", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.
Valoarea trazactiilor de vineri pe piata principala de actiuni s-a ridicat la doar 1,5 mil. euro, in timp ce tranzactiile cu obligatiuni au depasit 9 mil. euro.
"Este un interes punctual pentru obligatiuni in piata. Nu cred ca se va generaliza aceasta tendinta intrucat piata de obligatiuni nu are lichiditate in termeni reali. Acestea se realizeaza preponderent intre banci si clientii acestora, de aici si numarul redus de tranzactii care se desfasoara pe piata de obligatiuni", a explicat Chisu.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare crestere, de 4,4%, urcand la pretul de 0,705 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 3%, 2,5% si respect