Antiperspirantele speciale, injecţiile cu botox şi chirurgia glandelor sudoripare sunt recomandate în caz de transpiraţie excesivă. Statistic, trei la sută din populaţie suferă de transpiraţie excesivă (hiperhidroză), dar specialiştii cred că procentul este, în realitate, dublu. Când este cald, transpirăm pentru a ne menţine temperatura corpului în limite normale. Dar când secreţia de sudoare este abundentă poate fi vorba despre un dezechilibru numit hiperhidroză.
Eliminaţi suspiciunile de boală
Hiperhidroza poate apărea ca simptom al mai multor afecţiuni. De exemplu, hipertiroidia intensifică activitatea majorităţii organelor şi ţesuturilor organismului, iar una dintre consecinţe este transpiraţia abundentă, inclusiv la nivelul palmelor şi al tălpilor.
Şi tulburările cerebrale, cum sunt leziunile hipotalamusului, generează transpiraţie excesivă, fiindcă scăderea temperaturii corpului (hipotermia), specifică afecţiunii, debutează cu episoade de transpiraţie şi de înroşire a pielii.
Din cauza creşterii cantităţii de testosteron care apare în cazul sindromului ovarelor polichistice, apare şi transpiraţia excesivă. De asemenea, hiperhidroza poate fi unul dintre simptomele diabetului. De aceea, este bine să eliminiaţi aceste suspiciuni de boală, iar în cazul în care hiperhidroza este o consecinţă a unor afecţiuni, să le trataţi.
Cosmeticele cu aluminiu, primele opţiuni
Pentru atenuarea transpiraţiei excesive nu există medicamente, dar cosmeticele speciale, pe bază de săruri de aluminiu ajută într-o primă etapă la controlarea acestei probleme.
„Antiperspirantele cu aluminiu au efect la persoanele cu hiperhidroză maximum patru ore, în timp ce la o persoană sănătoasă îşi menţin efectul pentru 12 ore”, afirmă medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din