Romanii ocupa de mai multi ani ultimele pozitii in clasamentul european al productivitatii anuale a angajatilor, iar previziunile pentru anul urmator arata ca situatia nu se va schimba in bine. Chiar si sub presiunea crizei, in continuare, multi dintre angajati functioneaza dupa principiul „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim". De ce nu suntem productivi?
Dar chiar si sub presiunea crizei, in continuare, multi dintre angajati functioneaza dupa principiul „ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim". Care este cauza lipsei de productivitate? Cand vor ajunge romanii sa fie cu adevarat productivi si cat de importanta este productivitatea in timpul unei crize economice?
„In special in perioade de criza, eficienta, productivitatea si controlul costurilor, precum si diminuarea sau eliminarea pierderilor sunt esentiale pentru supravietuirea unei companii", spune Carmen Raicu, director de resurse umane al MKB Romexterra Bank, filiala locala a grupului german Bayern LB, care numara in prezent aproximativ 1.000 de angajati.
In opinia lui Riacu, fara calculul productivitatii, o banca nu ar putea functiona decat intamplator pentru ca de fiecare data cand se dezvolta un produs trebuie luat in vedere un calcul de profitabilitate si implicit un calcul de productivitate.
O veste buna este faptul ca exista semne pe piata ca firmele incearca sa remodeleze strategiile de business pentru a fi mai eficiente.
„In special pentru aceasta perioada, am demarat proiectul de analiza a posturilor in vederea «redesenarii» acestora in functie de incarcatura de munca", afirma Raicu.
Deocamdata, companii locale in care angajatii sunt productivi, eficienti si au castiguri semnificative sunt mai degraba exceptia decat regula.
„Daca ne gandim la Romania, care are inca o economie de piata tanara, putem spune ca pentru a dezvolta