Dialog FP. "România îşi poate valorifica prezenţa în statele vizate de Parteneriatul Estic pentru a sprijini promovarea iniţiativei polono-suedeze."
Interviu cu Răduţa Matache, noua ambasadoare a României în Suedia, despre posibilităţile de racordare a Bucureştiului la preşedinţia suedeză a UE. Răspunsuri diplomatice.
Cum aţi găsit Stockholmul? Ce „specific nordic” aţi resimţit cel mai puternic?
La Stockholm am trecut, într-o săptămână, de la temperaturi de 4°C la 24°C. Am învăţat să apreciez la fel de mult atât căldura de acasă, cât şi frumoasa (dar atât de scurta!) vară suedeză.
M-a frapat cât de prezentă este cultura suedeză a consensului, nu doar în cercurile diplomatice, ci şi pe stradă. Toată lumea e calmă. Nimeni nu ţipă, nimeni nu se enervează. Sub această aparenţă de calm, suedezii pun multă pasiune în ceea ce fac. Sunt extrem de bine organizaţi şi nu-şi irosesc eforturile.
Cum aţi găsit Ambasada României?
Am avut confirmarea faptului că ambasada a funcţionat bine şi că are un bun renume în cercurile de aici. Cei care lucrează în ambasadă pun mult suflet în ceea ce fac. Ne confruntăm, însă, cu restricţii bugetare severe, la limită.
Ce imagine are România în Suedia? Trebuie reparată?
Am sentimentul că România nu are o imagine în Suedia. Desigur, acest lucru poate fi şi o problemă, dar şi o oportunitate, pentru că ai unde să construieşti. Avem mai multe imagini, nici una completă, nici una total reprezentativă. La nivel oficial suntem bine priviţi, ascultaţi cu atenţie şi consultaţi, ca parteneri reali.
La nivelul opiniei publice, lipsa de cunoaştere coexistă cu clişeele cunoscute. Grupul suedezilor care cunosc cu adevărat România, ca turişti, ca oameni de cultură sau ca oameni de afaceri este în creştere. Acest grup, împreună cu românii care trăiesc în Su