Doar companiile care pot primi acum sprijin de la actionari si cele care au fost atente in anii trecuti la gradul de indatorare vor face fata dificultatilor din economie, spune Peter Weiss, seful RBS Romania, una din bancile cu traditie pe zona de corporate banking.
„Unele companii s-au indatorat prea mult. In anii buni din trecut, raportul dintre datorii si capitaluri a urcat prea mult. Acum este bine daca au actionari care pot sa vina cu capital. Daca nu au si inregistreaza si pierderi, capitalul se evapora rapid", afirma Weiss.
Previziunile economistilor sunt tot mai sumbre dupa socul scaderii Produsului Intern Brut cu 6,2% in primul trimestru, iar majoritatea previziunilor indica acum adancirea contractiei economiei in trimestrele doi si trei.
Weiss afirma ca este foarte dificil in prezent de facut o proiectie credibila privind economia.
„Nimeni nu stie cat de adanca este groapa si cat va dura pana vom iesi. Mereu ma uimesc cei care spun ca din octombrie va fi mai bine si ii intreb din ce zi", spune seful RBS Bank.
El spune ca sunt companii care inregistreaza pierderi inca din 2008, iar in primul trimestru au ramas pe minus si care au acum probleme reale.
„Avem in portofoliu cativa clienti care sunt nevoiti sa isi restructureze operatiunile si ii ajutam. Este important ca si clientul sa admita ca are probleme si sa lucreze bilateral sau cu toate bancile pentru a se recupera. Acum trebuie facuta o distinctie intre ce e solvabil si ce nu." RBS Bank este fosta ABN Amro Bank, care opereaza pe piata de la jumatatea anilor ’90, banca avand de la inceput o pozitie puternica in zona marilor companii, iar in ultimii ani a incercat sa se dezvolte si pe segmentul firmelor de talie medie.
Seful RBS apreciaza ca deja majoritatea clientilor - atat la nivel individual, cat si al companiilor - si-au ajustat comportamentul.
„Toate comp