Penalizarea datoriilor la stat este la fel de scumpă ca un credit cu o dobândă de 36%, susţin reprezentanţii patronatelor. Preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a explicat, ieri, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că le-a spus guvernanţilor că ordonanţa privind amânarea datoriilor fiscale la stat pentru şase luni este „fără conţinut economic”. Potrivit actului normativ adoptate la finele lunii iunie, firmele care nu aveau datorii la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2008 şi a căror situaţie financiară s-a agravat din cauza crizei economice nu vor fi executate silit şi vor beneficia de amânarea plăţii obligaţiilor fiscale timp de 6 luni, cu condiţia să achite datoriile lunar. Datoriile către stat vor fi penalizate, dar firmele nu vor mai fi executate silit.
„Noi, în numele UGIR-ului, am spus premierului că actuala ordonanţă are un text, dar nu are niciun fel de conţinut economic, pentru că dacă o să o analizaţi o să vedeţi că de fapt statul vrea să crediteze întreprinderile care nu-şi pot plăti datoriile, cu dobândă 36% anual, având şi garanţii imobiliare. În asemenea condiţii orice întreprindere poate să ia de la orice bancă din România un credit. Deci, măsura nu are conţinut”, a declarat Corâci.
Convertirea datoriilor în acţiuni-o soluţie mai bună pentru a ajuta firmele cu datorii
„I-am reproşat că nu s-a sfătuit cu noi pentru că se pare că dorinţa exista de a fi o măsură care să mai degreveze, să ridice presiunea asupra întreprinderilor aflate în dificultate şi nu a rezultat o concluzie clară dacă ordonanţa va rămâne aşa.(...) Faceţi un calcul: 0,1% pe zi penalităţi înmulţit cu 180 de zile ori 2 (că e pe şase luni, deci pe an) împărţit la 100 şi vă iese 36%. Păi, e mai mare ca orice dobândă bancară. Dacă şi am garanţii imobiliare, păi, orice bancă îmi dă”, mai spus preşedintele UGIR 1903. Ioan Corâci susţine că cea mai bună meto