După ce s-a dedicat lucrului în lemn, nemţeanul şi-a expus operele într-o casă-muzeu. El a sculptat strane şi catapetesme la peste 40 de biserici din ţară
În 40 de ani de experienţă, Vasile Gaman s-a dedicat cioplitului în lemn, dar şi colecţionării de obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane vechi, costume populare, măşti, medalii, monede şi alte obiecte care amintesc de viaţa satului românesc.
Născut lângă Ozana lui Creangă, în satul Lunca din comuna Vânători Neamţ, Vasile Gaman a iubit lemnul încă din copilărie. Timp de 22 de ani a activat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Piatra Neamţ, perioadă în care a calificat peste 60 de elevi în sculptură.
Casă-muzeu de 30 de ani
Talentul şi munca i-au fost recunoscute de-a lungul timpului şi l-au impus ca membru de marcă al unor instituţii precum Centrul de Cultură „Carmen Saecularae” Neamţ şi Academia Artelor Tradiţionale din România.
De asemenea, meşterul popular se poate lăuda cu titlul de cetăţean de onoare al comunei Vânători Neamţ. Vasile Gaman sculptează în lemn de-o viaţă. Artistul a fost atras de istorie motiv pentru care a „brodat” în lemn nenumărate chipuri de voievozi români. De alt-fel poarta de la intrarea casei-muzeu are încrustate portretele lui Burebista, Decebal, Traian, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. „În sculptură m-am axat pe istorie. Am încercat să relatez momente de la Burebista şi până în zilele noastre”, a povestit Vasile Gaman.
Îndrăgostit de tot ce înseamnă artă populară, pasiunea l-a îndemnat să colecţioneze obiecte rare, care punctează istoria.
În anul 1979 au fost deschise pentru prima dată porţile Muzeului Vasile Gaman, în satul Lunca din comuna Vânători Neamţ. Muzeul reprezintă o casă tradiţională specifică acestor locuri.
Colecţia cuprinde aproape 3.000 de piese confecţionate sau colec