Obligaţiunile corporative emise de entităţi din alte state europene au atras cea mai mare parte din sumele plasate de fondurile de pensii private în afara pieţei româneşti. Aproape 27% din banii administraţi de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) erau plasaţi la sfârşitul lunii mai în afara ţării. Concomitent, aproape 19% din banii administraţi de fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au avut aceeaşi destinaţie. Investiţiile externe sunt făc
Obligaţiunile corporative emise de entităţi din alte state europene au atras cea mai mare parte din sumele plasate de fondurile de pensii private în afara pieţei româneşti.
Aproape 27% din banii administraţi de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) erau plasaţi la sfârşitul lunii mai în afara ţării. Concomitent, aproape 19% din banii administraţi de fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au avut aceeaşi destinaţie. Investiţiile externe sunt făcute de cele mai multe ori pe pieţele europene, în condiţiile în care limitările pe care trebuie să le respecte administratorii nu fac diferenţe între acestea şi piaţa locală.
Valoarea totală a sumelor plasate de fondurile de pensii private pe pieţele externe însuma circa 407 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cea mai mare parte din aceste sume reprezintă plasamentele externe realizate de fondurile de pe Pilonul II, în condiţiile în care şi activele administrate de acestea sunt semnificativ mai mari decât cele de pe Pilonul III.
Ponderea investiţiilor făcute pe pieţele europene în totalul investiţiilor a fost în uşoară scădere în mai faţă de luna precedentă. Concomitent, şi valoarea totală a investiţiilor plasate în străinătate a scăzut, dar nesemnificativ.
Obligaţiunile, atracţia principală
Administratorii fondurilor de pensii p