I se spune Gicu lu’ Cotorogea din Goicea Mare. Sâmbătă, 4 iulie, de Ziua Americii, nea Gicu a fost sărbătorit aşa cum se cuvine, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste. A luptat în al doilea război mondial, a trăit în comunism, a avut şansa însă să trăiască şi în libertate. Are bucuria de a avea lângă el copii, nepoţi, strănepoţi şi un stră-strănepot.
Marin Staicu, cunoscut de săteni drept Gicu lu’ Cotorogea, s-a născut pe 4 iulie 1909 în comuna doljeană Goicea Mare. Nu a părăsit niciodată satul natal şi nici casa părintească. Şi-a dus viaţa, cu bune, cu rele, aşa cum îi place să spună, alături de soţia sa Stana, de loc din Plosca. Dumnezeu i-a dăruit doi copii, două fete, însă doar una dintre ele a supravieţuit, Ana Pârvu, de 75 de ani. Bătrânul se bucură de dragostea celor doi nepoţi, a celor 17 strănepoţi şi de gingăşia stră-strănepotului.
Îşi aminteşte de preşedintele american Carter
Nu a fost niciodată un om bogat, nu a avut pământ, dar a avut dintotdeauna o grădină frumoasă, în spatele curţii, lângă Desnăţui. A muncit, ca majoritatea celor din sat, la CAP, dar a lucrat şi acasă, atât cât ochii l-au ajutat, cizmărie. Visul lui cel mai mare a fost să trăiască în libertate. Îşi aminteşte şi acum cu groază de perioada comunismului, de teroarea în care trăiau oamenii şi de frica de a spune ce gândesc. „Am fost în al doilea război mondial în opt unităţi de pe front, patru dintre ele de grăniceri. Apoi am fost la detaşamentul de lucru şi la aprovizionare. Când au început bombardamentele, eu eram la detaşamentul de lucru... Uleooo, Doamne, cât am aşteptat venirea americanilor şi căderea lui Ceauşescu! Îmi amintesc şi acum că ascultam la radio, pe ascuns, noaptea, despre Carter, preşedintele Americii (Jimmy Carter - preşedinte democrat al SUA în perioada 1977-1981 - n.r.). Comuniştii ne-au persecutat, ne-au distrus bisericile şi cr