Direcţia Apelor Someş-Tisa( DAST) va monitoriza, în următorii cinci ani, şapte zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi, în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, iniţiat de Ministerul Mediului. Conform unui comunicat al DAST, cauzele poluărilor sunt practicile agricole necorespunzătoare şi apele reziduale neepurate. „Cei mai cunoscuţi nutrienţi sunt: azotaţii, azotiţii, amoniul şi fosfaţii, substanţe care sunt frecvent întâlnite în gunoiul de grajd, dar şi în apele menajere( detergenţii)", se arată în comunicatul instituţiei. Nutrienţii ajunşi în organismul uman pot crea grave probleme de sănătate. Spre exemplu, prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a azotiţilor şi a azotaţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea este deosebit de periculoasă, îndeosebi pentru nou-născuţi.
De asemenea, nutrienţii favorizează dezvoltarea în exces a algelor. Acestea consumă oxigenul din apă, iar reacţiile enzimatice specifice fenomenului eliberează produşi toxici, situaţie ce poate afecta semnificativ biodiversitatea acvatică.
Proiectul va fi implementat la nivelul întregii ţări, în perioada 2009-2013, şi are o valoare de aproximativ 61 de milioane de euro. Acesta vizează trei componente: investiţii în comunele din zonele vulnerabile, consolidare instituţională şi campanie de informare publică.
„Reducerea poluării cu nutrienţi reprezintă o condiţie esenţială pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi pentru menţinerea stării de sănătate a populaţiei. De asemenea, rezultatele pozitive din acest domeniu vor contribui la atingerea stării bune a apei, deziderat propus prin Directiva Cadru pentru Apă, având ca termen anul 2015”, a declarat Mircea Itu, directorul DAST.
În spaţiul hidrografic Someş-Tisa vor fi monitorizate lo