Devalorizarea leului in raport cu moneda europeana a scos suplimentar din buzunarul firmelor care au aplicat anul trecut pentru fonduri europene cateva zeci de mii de euro.
Este si cazul firmei Natural din Slatina care produce si comercializeaza angro produse de patiserie si cofetarie pentru piata interna. Firma a depus anul trecut in martie un proiect prin care a cerut de la UE circa 400.000 de euro pentru a achizitiona utilaje performante, care sa-i permita cresterea capacitatii de productie de patru ori.
In prezent, capacitatea de productie a companiei este de 3-4 tone pe zi, iar productia se realizeaza intr-o hala cu o suprafata de 1.500 metri patrati. "La nivel de companie aveam anul trecut realizat un proiect de investitii care a coincis cu lansarea apelurilor de proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Ne-am gandit ca este o oportunitate sa luam bani de la UE pentru aceste investitii si am apelat la o firma de consultanta pentru ca dimensiunea proiectului este mare si nu a fost chiar atat de usor de realizat proiectul", spune Florina Popescu, directorul companiei Natural Slatina.
Proiectul depus de firma Natural pentru Schema de ajutor de stat XS13/2008, aferenta Masurii 123 din FEADR (Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala), si care se numeste "Produse de patiserie si cofetarie la cele mai inalte standarde", are o valoare eligibila de 812.000 de euro. "Partea de co-finantare a ajuns de la 50% la 58%, datorita diferentelor de curs valutar. Am avut proiectul calculat anul trecut la un curs de 3,5 lei si acum il calculam la 4,2 lei", precizeaza Popescu.
Firma nu a primit pana in acest moment bani de la UE, aflandu-se in faza de semnare a contractului cu bancile pentru partea de co-finantare si achizitionarea utilajelor.
Ea mentioneaza ca sumele au fost solicitate pentru o noua linie completa de productie a prod