Comisia Europeană (CE) refuză să îşi dea acordul ca statul român să majoreze capitalul social al CEC, pe motiv că banca nu are probleme de lichiditate sau solvabilitate.
În aceste condiţii, guvernul trebuie să găsească alte soluţii pentru ca cei 795 milioane de lei „promişi” CEC prin ordonanţă de urgenţă să poată fi folosiţi. Cabinetul Tăriceanu stabilise ca CEC să fie recapitalizată cu 900 milioane de lei. Recent, guvernul a decis ca o parte din sumă, adică 105 milioane de lei, să fie folosită pentru capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM.
Trei soluţii pentru bancă
Ordonanţa de urgenţă care prevede recapitalizarea CEC este, momentan, blocată. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Con curenţei, a conturat mai multe soluţii posibile care ar permite ca banii promişi firmelor mici şi mijlocii să ajungă în conturile CEC.
„Studiul făcut de CEC nu a fost convingător pentru Comisia Europeană. Putem face un nou studiu, care, pe lângă faptul că va dura mult, circa şase luni, sunt şanse mici să fie acceptat”, a spus şeful Concurenţei, pentru EVZ. O altă posibilitate ca reprezentanţii CE să accepte majorarea capitalului CEC este să se aducă dovezi că este o investiţie viabilă. Alături de statul român, ar trebui să vină cu bani un investitor privat, în cadrul unei privatizări parţiale, afirmă Chiriţoiu.
A treia variantă este să alimenteze capitalul instituţiei financiare prin ajutor de stat. Acest lucru va însemna o sumă mult mai mică decât intenţionează guvernul, de circa 2% din activele CEC de 13,6 miliarde de lei, adică numai 273 milioane de lei. Decizia autorităţilor române se va lua în colaborare cu CE, care trebuie să îşi dea acordul final.
Bani pentru salvarea IMM
Pe final de mandat, europarlamentarul Daniel Dăianu a trimis o scrisoare comisarului european pentru con