Cand criza financiara a lovit economia mondiala in toamna anului trecut, guvernele europene s-au grabit sa preintampine o prabusire a celor mai mari banci, netinand seama de temerile legate de nationalizare, scrie The New York Times.
Acum, insa, cand marile banci din America dau semne de redresare, un numar de banci europene se confrunta cu pierderi in crestere accentuata, fapt ce a determinat Uniunea Europeana sa ia in considerare o abordare mai agresiva pentru a "curata" sistemul bancar.
Putini din afara Belgiei au auzit de KBC Bank. Insa problemele acestui creditor, cu sediul in Bruxelles, evidentiaza provocarile mari cu care Europa se confrunta pentru ca nu a avut o reactie mai puternica fata de deteriorarea situatiei institutiilor sale financiare.
Din octombrie, KBC Bank a fost nevoita sa recurga la ajutorul guvernului de trei ori. In total, aceasta a primit 41,5 mld. dolari (30 mld. euro) pentru a-si reveni de pe urma pariurilor dezastruoase pe segmentul ipotecar pe care inginerii sai financiari si traderii le-au facut in vremurile bune. Pentru o banca cu un bilant de 425 mld. dolari (300 mld. euro), este o suma uimitoare, depasind valoarea bailout-ului pentru RBS.
KBC nu este o exceptie. Moody's, agentia de rating care a avertizat recent cu privire la riscul de credit in cazul a 30 de banci spaniole, este asteptata sa-si reduca perspectivele privitoare la sectorul bancar grec pe fondul unei cresteri puternice a numarului de credite neperformante. In Irlanda, banca nationalizata Anglo-Irish Bank are un volum de credite cu probleme care pare sa ameninte ratingul de credit al tarii.
Creditele neperformante detinute de bancile din Rusia sunt si mai ingrijoratoare, reprezentand aproximativ 10% din bilantul bancilor, nivel asteptat sa creasca pana la 25% pana la sfarsitul acestui an, fortand bancile sa atraga pana la 80 mld. dolar