Administraţia locală din zona rurală nu a reuşit încă desfinţarea celor 122 de gropi de gunoi din judeţ. Cu mai puţin de nouă zile înaintea termenului limită, majoritatea primăriilor din judeţ nu au reuşit închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi. Până la data de 16 iulie, primarii din judeţ au obligaţia de a închide cele 122 de gropi de gunoi din judeţ, să ecologizeze aceste zone de depozitare şi să găsească soluţii pentru transportul deşeurilor colectate în gropi ecologice autorizate. La mai puţin de nouă zile de la termenul limită, majoritatea primăriilor din judeţul Satu Mare nu au reuşit închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi.
Mai mult, doar o mică parte dintre aceştia au încheiat contracte cu firma locală de salubrizare, Florisal. „Este o problemă complexă. Deocamdată, forţate, puţine primării au venit să încheie contracte pentru a putea transporta deşeurile menajere la groapa de gunoi din Satu Mare”, declară Vasile Puscaş, directorul Florisal.
Doar două rampe autorizate
Singurele gropi de gunoi autorizate în judeţ până la data de 16 iulie 2010 sunt cele din municipiul Satu Mare şi oraşul Tăşnad. Anton Robel, directorul Gărzii de Mediu Satu Mare, ameninţă primăriile cu amenzi consistente în cazul în care aceştia nu respectă termenul de închidere a gropilor de gunoi. „Începând cu data de 17 iulie vom efectua controale în întreg judeţul şi vom aplica amenzi celor care nu au respectat dispoziţiile locale de închidere a gropilor de gunoi”, mai spune Anton Robel.
Nu au bani nici de iluminatul public
Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, declară că există în derulare un proiect pentru un punct de colectare regională a deşeurilor. „Este vorba despre un proiect al managementului deşeurilor din judeţul Satu Mare, în valoare de 20 de milioane de euro. Este posibil să finalizăm proiect