În zilele de 17 şi 18 iunie a.c., s-au desfăşurat la Zalău lucrările simpozionului „Vara Medicală Sălăjeană“. Reunind în sala mare de conferinţe a Complexului hotelier şi de alimentaţie „Severus“ peste 150 de participanţi, lucrările ştiinţifice au fost deschise de dl. dr. Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, după care au luat cuvântul dna dr. Dana Pop, vicepreşedinte executiv al ASP Sălaj, dl dr. Andrei B. Todea, preşedintele CAS din judeţ.
Prestigioasa manifestare ştiinţifică, aflată la cea de-a VII-a ediţie, a avut ca invitaţi un corp valoros de profesori şi conferenţiari de la UMF „I. Haţieganu“ din Cluj-Napoca şi Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, autori ai unor lucrări de valoare în variate domenii ale Medicinii preventive şi curative, alături de expozanţi locali (Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Clinica Salvosan Ciobanca) şi reprezentaţi ai unor firme de medicamente deja cunoscute publicului medical: Servier, MedicaRom, GSK.
Cadrele didactice de la cele două universităţi de Medicină au abordat o variată paletă tematică de subiecte stringente ale asistenţei medicale actuale, în condiţiile în care medicul se Publicitate confruntă cu multipli factori obiectivi generaţi de criza economică traversată de întreaga societate românească şi europeană: preţul de cost al medicamentului în strânsă interdependenţă cu eficacitatea verificată a acestuia, fondurile din ce în ce mai fragile ale finanţării sistemului sanitar, puterea de cumpărare a bolnavului sau a familiei acestuia, disponibilitatea medicamentului pe piaţa farmaceutică deschisă publicului larg, costul mult crescut al asistenţei medicale în spital etc.
Concluzia unanimă a vorbitorilor a fost că medicul, indiferent de locul pe care-l ocupă în procedura de asistenţă a omului bolnav, trebuie să se situeze exclusiv pe poziţii ştiinţifice, în c