Sâmbătă, 27 iunie a.c., la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ (INBI) din Bucureşti, într-un cadru festiv şi în prezenţa a aproximativ 200 de invitaţi români şi străini, a fost inaugurată Academia Europeană HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase, un proiect ambiţios care consfinţeşte recunoaşterea experienţei româneşti în domeniu, subiect al unei ample relatări din numărul trecut.
După o prezentare succintă a strategiei, obiectivelor şi activităţilor viitoare ale Academiei nou-înfiinţate, facută de dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI şi coordonatorul acestei structuri ştiinţifice medicale, dl dr. Ion Bazac, ministrul sănătăţii, a lăudat iniţiativă înfiinţării Academiei Europene, afirmând că „Suntem astăzi capabili să exportăm expertiza noastră în lupta împotriva HIV/SIDA în ceea ce priveşte prevenţia, accesul la tratament şi îngrijiri medicale, dezvoltarea serviciilor de suport psihosocial pentru persoanele infectate HIV şi pentru f Publicitate amiliile acestora şi creşterea integrării sociale“, dsa reiterând totodată sprijinul instituţiei pe care o conduce, pentru acest proiect. La rândul său, dna prof. univ. Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, cercetării şi inovaţiei, a anunţat că Academia Europeană HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase va avea statutul de şcoală academică postuniversitară. Scurta serie de discursuri a fost incheiată de ES dl Jan Sand Sorensen, coordonator rezident al Naţiunilor Unite pentru România, care a declarat că „acest tip de abordare trebuie implementat şi în alte părţi ale lumii“, subliniind faptul că „România devine, din punctul de vedere al ONU, ţara-donator, prin împărtăşirea experienţei în domeniul HIV/SIDA“.
Momentul festiv s-a încheiat cu un tur al clădirii care va găzdui această nouă structură. La fiecare din cele două niveluri dedicate
spaţiilor educative, există câte un