O alee străjuită de castani umbroşi duce către o poartă cu un foişor elegant deasupra. În capăt, pe dreapta, o grădină în stil italian, plină de trandafiri, se întinde lângă zidul maroniu din cărămidă. Câteva coloane corintice se pierd printre arbuşti şi tufe de flori. Prin poarta din fier forjat se zăreşte palatul construit de Constantin Brâncoveanu, inima domeniului de la Mogoşoaia. Sursa: Andreea Dogar Înainte de a deveni domnitor, Brâncoveanu a cumpărat mai multe terenuri de la Mogoşoaia, văduva boierului Mogoş, cel care deţinea pământul pe care avea să fie construit palatul. Chiar şi astăzi, după numeroase distrugeri şi restaurări, domeniul îşi păstrează unitatea arhitecturală, iar clădirile care înconjoară curtea de onoare dreptunghiulară se completează armonios una pe cealaltă.
Palatul, construit în stil brâncovenesc, influenţat de renaşterea italiană, abundă în ornamente ce amintesc de exuberanţă decorativă a barocului.
Alte obiective la Mogoşoaia
Cum ajungi la Mogoşoaia
Mogoşoaia în imagini
Prima înălţată a fost biserica ce poartă hramul Sfântului Gheorghe. Abia după 14 ani, în 1702, a fost ridicat, pe malul lacului, palatul brâncovenesc, pentru cel de-al doilea fiu al domnitorului, Ştefan. Spre curtea interioară se deschide un foişor sprijinit de coloane, la care se ajunge pe o scară exterioară monumentală.
Faţada dinspre lac este însă cea care conţine elementul arhitectural cel mai rafinat al palatului: o loggie veneţiană încadrată de două foişoare, cu şase coloane din piatră care sprijină arcadele în acoladă.
PALATUL BRÂNCOVENESC, faţada dinspre lac
Treptele palatului ce coboară până la apă sunt păzite de doi lei ce îşi deschid fălcile spre stuful din lac. Dacă în curtea palatului se mai aude din când în când vocea vreunui vizitator, de