Adrian Râpă a fost meru pasionat de sport, ceea ce l-a şi determinat să urmeze o facultate de profil. În 1999, a fost medaliat cu bronz la canotaj la Campionatele Mondiale din Bulgaria. Adrian deţine şapte titluri de campion naţional şi şapte de vicecampion naţional la această disciplină. Destinul l-a purtat spre Constanţa unde, în timpul liber, făcea voluntariat în cadrul Asociaţiei Salvamarilor Profesionişti. Verile şi le-a petrecut pe litoral, ca salvamar. În 2003, s-a scufundat pentru prima dată împreună cu un instructor.
„Primul lucru pe care l-am simţit a fost că, sub apă, gravitaţia dispare. Apoi am văzut cum arată stabilopozii acolo jos, sub nivelul apei“, îşi aminteşte Adrian.
De atunci a învăţat tot ce se putea despre scufundările de agrement.
Acestea au rămas însă o activitate secundară, viaţa purtându-i paşii spre o carieră în cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Activitatea la Asociaţia Salvamarilor a rămas una voluntară, făcută din pură pasiune pentru sport şi dragoste pentru mare.
Să îmbraci un costum de neopren, cu mâneci şi pantaloni lungi, de cinci milimetri grosime, presupune un efort chiar şi pentru un profesionist.
Mai este tubul cu aer comprimat de 20 de kilograme şi labele de propulsie pentru întregirea echipamentului de scufundări. De fiecare dată o face, însă, în timp record, din dorinţa de a arăta şi altora frumuseţile care zac în Marea Neagră şi pe care puţini le cunosc.
„Sunt frumoase şi interesante toate vietăţile mării, puţine câte au mai rămas. Apoi mai sunt şi epave, vegetaţie marină, toate merită văzute“, spune instructorul. Adrian nu sare peste instructajul iniţial de minimum jumătate de oră. Oricine se scufundă cu el află cum să respire în funcţie de adâncime şi cum să se comporte sub apă.
„Nu pot spune că scufundările sunt făcute numai pentru bărbaţi sau numa