* măsura vizează preponderent judeţele din sud, cele mai expuse deşertificării, printre care şi Brăila
Bărăganul şi Dobrogea sunt zonele cu cel mai ridicat risc de deşertificare şi dacă nu se iau măsuri urgente fenomenul va deveni ireversibil. Salvarea poate veni din creşterea suprafeţelor împădurite în judeţele din aceste zone cu atât mai mult cu cât ponderea suprafeţelor cu păduri este cu mult sub media pe ţară. Acestea sunt principalele concluzii desprinse în urma unor dezbateri organizate weekend-ul trecut, la Constanţa, în cadrul celui de-al III-lea forum cu tema "Starea şi importanţa patrimoniului forestier la început de mileniu III" pentru Regiunea 2 Sud-Est, organizat de Fundaţia Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă.
De la Brăila, la acest eveniment au participat şi susţinut teme de interes ing. Gabriel Leţ, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila, care a promovat avantajele utilizării speciilor horticole în componenţa perdelelor de protecţie silvice, precum şi directorul Direcţiei Silvice Brăila, ing. Costică Vicol.
Prezent la acest eveniment, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a explicat că din taxa auto vor fi alocate 25 de milioane de euro pentru amenajarea perdelelor forestiere, banii urmând a fi acordaţi prin consiliile judeţene, preponderent în zona de sud a României. Potrivit oficialului, un singur hectar de împădurit costă 2.500 de euro, iar în aceste condiţii ar trebui ca, în această toamnă, să fie plantate 10.000 de hectare. Pe lângă banii de la Ministerul Mediului, în acest an vor fi alocate 29 milioane de euro şi prin Măsura 2.2.1. a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. * măsura vizează preponderent judeţele din sud, cele mai expuse deşertificării, printre care şi Brăila
Bărăganul şi Dobrogea sunt zonele cu cel mai ridicat risc de deşertificare şi dacă nu se iau