Tânăra bănăţeancă este unul dintre puţinii artişti plastici care lucrează în pământ, un material considerat prea fragil de majoritatea sculptorilor. Profil
Născută - 19.09.1977, Lugoj
Educaţie - Facultatea de Arte Timişoara
Experienţă - 13 ani de sculptură
Familie - necăsătorită, are un băiat de 5 ani, Luca
Prima pasiune a Ligiei Seculici a fost pictura. „Sora mea a mers cu un an înaintea mea la Şcoala de Arte şi a făcut şi muzică şi artă. Când am ajuns eu, deja se schimbaseră lucrurile, trebuia să alegi un domeniu anume. De când eram mici desenam foarte mult. Tata, care era obsedat de chimie şi matematică, spunea «lasă desenul, că n-o să faci nimic cu asta în viaţă»”, şi-a amintit artista.
Din Arad, tânăra născută în Lugoj, a ajuns cu studiile la Timişoara. „Era o şcoală generală de arte, apoi am dat la liceu, după Revoluţie, unde am făcut secţia de sculptură. Aş fi vrut pictură, dar nu era secţie de profil în acest an. Când am dat la facultate mi-a fost teamă să dau la pictură, pentru că nu eram destul de pregătită, am mers tot pe sculptură, şi nu regret”, a spus Ligia Seculici.
De la Brâncuşi, la artă japoneză
Sursele de inspiraţie ale sculptoriţei sunt foarte variate. „Nu am un sculptor preferat, îmi plac foarte mulţi. Apreciez foarte mult ce a făcut Brâncuşi pentru sculptură. În ultima vreme, cum tot am căutat pe internet lucrări în pământ, îmi place foarte mult un sculptor japonez, Jun Kaneko. Face nişte lucrări foarte mari din pământ, dar face şi portrete. Le pictează când sunt gata, în culori stridente, influenţat de cultura japoneză, însă mie îmi place mai mult culoarea pământului ars”, a mărturisit artista.
Doctorat în pământ
De la mijlocul anilor ’90, artista a participat la zeci de expoziţii şi simpozioane, timp în care a studiat art