Interesul pentru sex nu scade o dată cu înaintarea în vârstă. Chiar dacă, după vârsta de 50 de ani, ambele sexe se confruntă cu unele modificări fiziologice, acestea nu sunt "semne de bătrâneţe". Potrivit medicilor, ele trebuie percepute ca nişte transformări normale pentru anumite perioade ale vieţii. Aşa că nu trebuie să cădem în capcana vârstei şi să spunem că sexul este numai pentru cei tineri.
Reacţii psihice
Tulburările hormonale, variaţiile de tensiune arterială, oprirea menstruaţiei şi a fertilităţii, scăderea apetitului sexual, tulburările de erecţie şi, uneori, semne de impotenţă sunt numai câteva dintre efectele înaintării în vârstă. Însă, mai grave decât aceste fenomene fiziologice sunt reacţiile psihice care însoţesc aceste modificări. Unele femei se tem de bătrâneţe şi încearcă să-şi menţină atractivitatea cu ajutorul chirurgiei estetice, în timp ce unii bărbaţi nu acceptă că au trecut de adolescenţă şi că propria scădere a dorinţelor sexuale este un fenomen normal. Ei găsesc în partenera de viaţă, care de cele mai multe ori are aceaşi vârstă cu ei, "ţapul ispăşitor" pentru toate problemele de natură sexuală cu care ei se confruntă. De aceea, ei îşi închipuie că, alături de o parteneră mai tânără, aflată în plină activitate sexuală, şi-ar recăpăta tinereţea şi vigoarea de altădată.
Experienţe erotice
Conferenţiar doctor Daniel Popescu, medic primar ginecolog, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, spune că la femei, dispariţia menstrelor nu înseamnă neapărat şi încetarea vieţii sexuale. Din contră! Multe reprezentante ale sexului frumos trăiesc, în această perioadă a vieţii, cele mai frumoase episoade erotice, pe care, din pudoare, nu le-au experimentat în tinereţe. Specialistul nostru spune că la femei dificultăţile sexuale nu depind de vârstă, ci sunt, mai degrabă, o consecinţă a problemelor de sănăt