Scăderea Produsului Intern Brut ar putea ajunge de la 4,1% la 7-8%.Rezultatele din primele luni ale anului i-au determinat pe analiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) să revizuiască drastic estimările pentru 2009. Patriciu spune că euro va ajunge la 4,7 – 4,8 lei la finele anului. În această perioadă, FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by.
Citiţi şi:
Unu din şapte bugetari, eliminat
FMI avertizează că măsurile populiste pot afecta credibilitatea României
Geoană: deficitul bugetar ar putea depăşi în acest an nivelul convenit cu FMI
FMI şi CE ar putea bloca următoarele tranşe pentru România - analişti
Deficitul bugetar a ajuns la 2,7% din PIB în primul semestru, sub ţinta convenită cu FMI
Potrivit unor surse citate de Mediafax, analiştii FMI anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.
Şomajul, cel mai sensibil indicator
Reacţiile economiştilor români la noile cifre vehiculate în analizele FMI se referă în special la evoluţia şomajului şi la structura deficitului bugetar. „Cel mai sensibil indicator ar fi numărul de şomeri.
În condiţiile scăderii economiei şi, în consecinţă, a veniturilor bugetare, este posibil să rămână tot mai puţine resurse pentru investiţii“, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române.
El apreciază că deficitul bugetar ar putea fi mai mare decât se aşteptau analiştii FMI, astfel că aceştia „se vor uita mult mai atent la structura cheltuielilor publice“.
Inflaţia şi deficitele s-ar putea tempera
Cel mai probabil, şi ceilalţi indicatori macroeconomici vor fi modificaţi, însă în ceea ce pri