O prabusire a economiei cu 8% anul acesta ar insemna un deficit bugetar mai ridicat, o rata a somajului de peste 7% si rezultate foarte slabe in randul companiilor, potrivit expertilor consultati de Ziarul Financiar.
Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, apreciaza ca scenariul unei scaderi economice de 4,1% anul acesta inca sta in picioare, in conditiile in care statul continua investitiile publice. Intrebat daca statul are acesti bani pentru investitii publice, Ghizdeanu a mentionat ca in primul semestru s-au cheltuit 13 mld. lei pentru investitii publice, fata de anul trecut cand s-au cheltuit 10 mld. lei.
„Un astfel de scenariu pare pesimist (o scadere economica de 7-8%, n.r.), dar este adevarat ca incertitudinile se mentin si ar putea sa apara inrautatiri ale evolutiei economice, ca urmare a declinului din principalele tari partenere. Pentru o evaluare cat mai corecta a perspectivelor este necesar sa avem cel putin rezultatele pe luna mai pe principalele sectoare economice. Totusi, masurile anti-criza ale Guvernului si mai ales accelerarea lucrarilor de infrastructura, dublate de conditii climaterice bune pentru agricultura sunt elemente importante care ar face ca rezultatele economice sa se incadreze in prognoza de primavara", spune seful CNP.
In conditiile in care scenariul unei prabusiri economice ar deveni realitate, principalele efecte negative in economia reala se vor vedea in rezultate mai slabe ale companiilor si in cresterea somajului, apreciaza Ghizdeanu.
Vor fi majorari de taxe
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank este de parere ca importante nu sunt neaparat consecintele revizuirii prognozei FMI, ci consecintele scaderii economiei. „Daca vom asista la o scadere de 7% sau peste 7%, principalele consecinte se vor traduce intr-o rata a somajului mult mai mare si in efo