România devansează SUA în ceea ce priveşte fericirea populaţiei, cel mai important atu fiind capitalul natural de care dispunem. Avem o speranţă de viaţă mai mică decât americanii, trăim mai puţini ani fericiţi decât ei, dar ne bucurăm mai mult de cadrul natural care ne face viaţa mai frumoasă. Avem motive să fim mai fericiţi decât americanii. Şi asta pentru că ultimele statistici arată că trăim într-o ţară bogată în resurse naturale şi care rezistă încă la presiunea pusă de noi asupra biosferei.
Acesta este motivul pentru care suntem înaintea americanilor, a francezilor, a britanicilor sau a spaniolilor în topul ţărilor cu cea mai fericită populaţie, realizat de asociaţia ecologică „The New Economics Foundation” din Marea Britanie.
Organizaţia nonguvernamentală a realizat clasamentul „Happy Planet Index” după ce a analizat datele culese din 143 de ţări, punând la loc de cinste câteva criterii: speranţa de viaţă, satisfacţia asupra traiului, numărul de ani percepuţi ca trăiţi bine şi amprenta ecologică pe care o are fiecare ţară în parte.
Ultimul criteriu se calculează în funcţie de presiunea pe care populaţia o exercită asupra biosferei, în funcţie de suprafaţa productivă a ţării - teren şi luciu de apă. În urma însumării acestor factori, România s-a situat pe locul 70 din 143, imediat după Slovenia, Israel, Coreea de Sud şi Italia, dar înaintea Franţei sau a Marii Britanii.
Trăim mai puţin decât majoritatea europenilor
Deşi ne clasăm onorabil în acest top, avem mari probleme în ceea ce priveşte celelalte criterii pe baza cărora a fost stabilit nivelul de fericire. Astfel, potrivit datelor specifice fiecărei ţări, românii au una dintre cele mai mici speranţe de viaţă din Europa, respectiv 71,9 de ani.
Mai puţin decât noi trăiesc doar moldovenii care au o speranţă de viaţă de 68,4