Scandalul Ridzi a scos la iveala o falie in PD-L. Nu este vorba despre ruptura, deja consacrata, pe axa Cotroceni - Modrogan, intre greii partidului si oamenii presedintelui.
Pe aceasta axa, atacurile la adresa ministrului Tineretului si Sportului, venite de la Radu Berceanu si Cezar Preda, de exemplu, erau previzibile.
Este vorba despre disocierea de pozitia oficiala a partidului, in privinta Monicai Iacob Ridzi, a catorva personalitati din grupul intelectualilor.
Varful de lance este fostul consilier prezidential, europarlamentarul Cristian Preda, care pare acum in contradictie cu insusi fostul sau sef de la Palatul Cotroceni.
O pozitie transanta
Dl. Preda cere demisia dnei Ridzi, facand o distinctie clara si corecta intre responsabilitatea juridica si responsabilitatea politica, de cele mai multe ori dosita dupa prima.
"Poti sa fii absolut curat din punct de vedere juridic si sa fii, totusi, din punct de vedere politic, cu o mare problema de lipsa de credibilitate" explica Cristian Preda, printre altele si profesor de stiinte poltice.
Iar dna Ridzi, continua el, nu da niciun semn de rezolvare a acestei probleme de credibilitate, dimpotriva, nu aduce probe, nu da explicatii coerente si credibile, este tot mai lipsita de vlaga si "de trei saptamani, in loc sa clarifice, complica lucrurile si face din Ridzi si PD-L numele unor mari probleme publice".
Dar dl. Preda tinteste chiar mai sus, punand, fara menajamente, degetul pe responsabilitatea premierului in aceasta poveste: "Guvernul are in frunte o persoana onesta, care are nevoie si de luciditate. Un premier onest, dar orb pune o mare problema guvernului (...) Emil Boc va fi considerat la fel de neinteresant si vlaguit ca Monica Ridzi".
Auzind sau citind aceste vorbe te intrebi daca ele apartin unui reprezentan