La doi ani şi jumătate după aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră nu a depus niciun proiect pentru accesarea fondurilor structurale pentru protecţia împotriva inundaţiilor şi pentru stoparea eroziunii costiere pe litoralul românesc al Mării Negre.Patru aplicaţii de finanţare sunt în pregătire de ani de zile. Depunerea lor depinde de finalizarea strategiei naţionale privind riscul la inundaţii. Prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, România poate să acceseze, în perioada 2007-2013, 5,5 miliarde de euro, din care 4,5 miliarde reprezintă fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinanţarea naţională obligatorie.
Perioada depunerii proiectelor pentru accesarea banilor europeni destinaţi protecţiei mediului este 2007-2013, iar termenul-limită pentru finalizarea investiţiilor este anul 2015.
„Apele Române“, unicul beneficiar
POS Mediu este structurat pe cinci domenii de intervenţie, pentru fiecare dintre ele existând o alocare financiară negociată cu oficialii Uniunii Europene în perioada preaderării României.
Unul dintre aceste domenii vizează lucrări pentru prevenirea inundaţiilor şi pentru stoparea eroziunii costiere, ce pot beneficia de finanţare prin POS Mediu, mai exact Axa 5 – „Protecţia împotriva inundaţiilor şi reducerea eroziunii costiere“.
Instituţia care trebuie să depună proiectele pentru acest domeniu este Administraţia Naţională Apele Române, singurul beneficiar al Axei 5 din POS Mediu.
Nicio schimbare faţă de anul trecut
După doi ani şi jumătate de la aderarea României la Uniunea Europeană şi, implicit, de la data de când se puteau trimite proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, situaţia se prezintă la fel: niciun proiect depus.
Anul trecut, directorul de la acea vreme al Autorităţii de Management pe